Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Zakopaný pes našeho školství smrdí z parlamentu

Ministr školství- je jedno jak se jmenuje - se dnes rozjásaně rozhovořil, jak ta úroveň školství - čti vzdělání - půjde konečně nahoru. Vytyčil nějaké body, které jsem hned zapomněla. Raději. Jsou totiž mimo. Zpovzdálí sleduju už několik let, jak se snaží/nesnaží - řešit ministerští úředníci, čím to je, že znalosti a schopnosti žáků, potažmo studentů, se blíží po dvacet let limitně nule. A kdo si vzpomene: jejich rodiče naopak patřili k minimálně evropské špičce.

Nevím, proč se na příčinu nezeptají učitelů. Nebo proč jim to učitélé, zvláště ti dlouholetí, neřeknou sami. Odpověď je totiž prostá: žáci a studenti nejsou blbější než jejich rodiče, také na úroveň jejich znalostí nemá až tak vliv plat učitelů - jak si myslí/nemyslí ministr, ale příčinou je marná snaha těchto učitelů děti něco naučit.

Pro přiblížení, jak vypadá hodina "nebachařské", tedy mírumilovné učitelky, se stačí pro ilustraci. podívat třeba na záznam jednání/chování našich politiků v parlamentu. Někdo cosi přednáší, ostatní na něj s.... Ano, velice podobně často vypadájí hodiny.

Z autopsie. Nějakým chodem života jsem se také dostala k učitelování, a to dvakrát v životě. Poprvé jsem učila od září 1989 čtyři roky postupně na třech základkách v Praze. Důvodem nedobrovolného stěhování bylo moje šéfování obvodního OF, čímž jsem získala roli horkého bramboru. Aspoň mám více zkušeností. Na tu dobu moc ráda vzpomínám... a dovoluji si tvrdit, že i moji žáci. Nebyl to sice žádný med, puberta je holt puberta za každého režimu a udržet pozornost více než třiceti žáků dá zabrat. Ale to byla pohádka proti další zkušenosti po pauze několika let, kdy nastala školská "demokracie".

Po letech, konkrétně před osmi lety, jsem se na půl roku k učení vrátila. Proč jsem nevydržela déle? Ocitla jsem se totiž asi v přípravce na budoucí poslance. Zmožena někdy jen deseti či patnácti žáky jsem domů přilézala, nikoli přicházela. Za dobu mé učitelské pauzy byla vytyčena práva žáku. Kromě jiného na pitný režim. V praxi se to projevuje tak, že žák vytáhne na lavici nějakou "pepsinu", místo učebnice a sešitu - ty nosit "demoktraticky" nemusí - a tu pak popijí za vřelé konverzace s ostatními konzumenty. Když si pitný režim vyžádá svoje a petka je už prázdná, stačí křiknout na spolužáka a nová petka letí třídou. Někdy nezavřená. Když je močový měchýř plný - nebo i není - vysune se vylučovací trubice z lavice a posune se ke dveřím. Za tu cestu stačí ještě prodebatovat se spolužáky včerejší či budoucí rande. Naprostou katastrofou ve třídě je přítomnost obecného kašpara -nikdy nemá pomůcky, zato má nejlepší mobil a spoustu srandovních cetek. Zcela devastující je pak synátor či dcerka podnikatelů, kteří na děti nemají čas a učitelé jsou pro ně jen směšní panáci a škola nutné zlo či odkladné zařízení. "Ty krávo, na to se ti můžu vysrat, táta mě stejně dostaně kam chci, " je docela běžná odpověď na nesmělou kantorovou otázku po úkolu.

Hodina pak není dobou k naučení, ale k přežití. A to nejen učitele, ale i žáků mezi sebou. Ano, přiznávám, nebyla jsem učitelkou, která čtí oheň. Ostatně už jen náznak neněžného dotyku je důvodem k žalobě ze strany rozezlených rodičů.

Chtěla jsem- naprosto naivně, aby moje hodiny vzbuzovaly zájem o vědění, o příropdu, o společnost. Vzdala jsem to. Na rozlučku jsem zadala šesťákům písemnou úvahu o vztahu k přírodě. Ukázalo se, že masochistickou. Premiant třídy mi napsal jedinou větu: "Přírodu nenávidím, protože není moderní."

Ano, v parlamentu ještě po sobě nehází flašky s kolou. Ale možná je to jen otázkou času. A příští ministr školství zase vytyčí nějaké zbytečné a drahé nové cesty ke zlepšení zoufalé vzdělanosti naší mládeže. Zase ho nikdo v parlamentu nebude poslouchat, vlastně nebude moci. Nebude přes ten rámus slyšet. A vědecké ústavy budou zkoumat, proč a jak to školství upadá. Exempla trahunt, příklady táhnou. Tak tam je zakopán pes.

P.s.: Před učiteli, kterým se daří učit hluboce smekám....

Autor: Lenka Kučerová | středa 16.11.2011 21:35 | karma článku: 43,78 | přečteno: 5597x
  • Další články autora

Lenka Kučerová

Žádám odpovědi, pane premiére

Nejsem rasista. Cestuji po celém světě. Když něco neznám, tak tam jedu. Zajímají mě lidi, nebojím se „neznámého“, snažím se vniknout do myšlení a stylu života jiných etnik. Někdy to nejde. A snad proto mám z imigrantů strach.

8.8.2015 v 18:14 | Karma: 34,04 | Přečteno: 1061x | Diskuse| Ostatní

Lenka Kučerová

280 trojských koní?

Milionové město a další oblasti na východní Ukrajině jsou vylidněna. Lidé utekli, s největší pravděpodobností do Ruska, někteří na západ. Ti co zůstali se třesou strachy pod palbou... a také už i hladem ve sklepích. Čímpak se asi tito občané provinili? Odpověď: Jsou jen oběťmi ekonomické hry velmocí a mediální nezodpovědností.

12.8.2014 v 21:30 | Karma: 35,93 | Přečteno: 1348x | Ostatní

Lenka Kučerová

Studoval Igor Hnízdo na pedagogické fakultě?

Ministr školství Chládek se zděsil hned několikrát. Úroveň vzdělání klesá...a klesá. „Někdo za to může,“ napadlo dlouholetého komunálního, jistě léta zaneprázdněného politika. Šel a od zeleného stolu, nikoli zřejmě od toho domácího. Možná by se měl spíš zeptat svých /možná dnes pubertálních/ dětí, jak vypadají hodiny a jestli potomci vůbec poznali, kdo má a kdo nemá z učitelů pedagogické vzdělání.

8.3.2014 v 14:30 | Karma: 31,20 | Přečteno: 1302x | Diskuse| Ostatní

Lenka Kučerová

Nevracet, nevracet, nevracet!!!

Pan Vít Vlnas, pověřený vedením Národní galerie na dnešní tiskovce naznačil, že církve /čti římsko-katolilcká/ vůbec netuší, že čast výtvarných děl jim byla již vrácena před dvaceti lety. Ptám se tedy: Kde tato díla jsou?

16.1.2014 v 13:35 | Karma: 28,74 | Přečteno: 2073x | Diskuse| Ostatní

Lenka Kučerová

Adresováno církvím, hlavně té katolické

Česko patří k "nejateističtějším" územím na světě. Proč asi? Jsme tolik jiní než ostatní. Nebo je to tím, že církve odpuzují lidi místo, aby je přitáhly. Neodporují často v chování samotnému Bohu?

3.1.2014 v 11:49 | Karma: 32,35 | Přečteno: 2328x | Diskuse| Ostatní
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

S vládou nemá smysl pokračovat v jednáních, a to ani za účasti prezidenta, řeklo ANO

25. dubna 2024  10:15,  aktualizováno  11:20

V atriu Poslanecké sněmovny proběhla tisková konference stínové vlády hnutí ANO. Poslanci mluvili...

Poslední mrazivá noc. Od pátku se bude oteplovat, v neděli se vrátí letní teploty

25. dubna 2024  6:32,  aktualizováno  11:19

Ve čtvrtek budou ještě teploty podprůměrné a na horách může sněžit. V pátek ráno dokonce hrozí na...

Automotodrom chtěl 27 milionů za neodjetý ročník MotoGP, soud žalobu zamítl

25. dubna 2024  10:07,  aktualizováno  11:19

Brněnský Automotodrom si chtěl pomocí žaloby vymoci 27 milionů korun, které požadoval od města a...

Družku bil, přeřezal jí šlachy. Soud muži za dlouhodobé týrání potvrdil devět let

25. dubna 2024  8:49,  aktualizováno  11:18

Olomoucký vrchní soud zamítl odvolání Tomáše Heráka ze Šumperska, kterému krajský soud za...

Velvyslanectví Thajského království
Political, Cultural and Economic Affairs Assistant

Velvyslanectví Thajského království
Praha
nabízený plat: 34 310 - 39 458 Kč

  • Počet článků 75
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 3319x
nezávislá reportérka a cestovatelka

Seznam rubrik