Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Schwarzenbergův spěch je podraz

V létě 1999 jsem v kosovské Peči /albánsky Peje/ řekla místo ´I do not understand´: „Nerozumím“. Podle nich zřejmě srbsky. Albánci mě začali kamenovat. Díky italskému KFOR nejsem zřejmě mezi nebožtíky. Pár měsíců předtím jsem v Bělehradě předstírala, že jsem Slovenka. Sama jsem si lží tím zachránila fasádu. Slováci s agresí totiž nesouhlasili. Náš tehdejší president Havel se naopak přitulil ke kamarádovi Clintonovi a zatleskal bombardování bývalé Jugoslávie. A Srbové to považovali za zradu. Právem. Nyní to můžeme napravit. Kníže na to kašle.

Přeji knížeti dobré zdraví, ale neměl by rozhodně spěchat s návratem do práce. Ještě nějaký ten týden by se klidně mohl procházet alejemi a přemýšlet o tom, čí je vlastně ministr, co si myslí lidé a dokonce také jeho kolegové v politice.

Velmi – a mile- mě překvapil Saša Vondra, ačkoli nepatřím k jeho obdivovatelkám. Doufám, že to nezkazí. Dovolil si i takové spojení jako „naši přátelé Srbové…“. Narovnal tím alespoň trochu „naše“ naprosté selhání při „kosovském“ konfliktu. Tehdy vlastně naši čest zachraňoval pouze naprosto osamělý rytíř Jiří Diensbier,.

Stali jsme se pouhými diváky odsouzenými pozorovat, jak se čistí Kosovo od Srbů. Ignorovali jsme Srbsko zubožené díky zničenému průmyslu, energetiky a dopravy… a embargu. Nikdy nezapomenu na smutné potemnělé ruiny bělehradských administrativních budov i obytných domů… Nikdy nezapomenu na noci v promrzlých haldách peřin, do kterých se muselo zalézt už při setmění, protože světla ani tepla nebylo. Prostý smutek války, kterou si někdo za oceánem vymyslel, aniž by vůbec něco tušil –a chtěl tušit - o srbské i albánské povaze a blíže zjišťoval příčiny kosovského problému.

Cítím, že mnoho lidí i politiků s nynějším uznáváním nesouhlasí. Je to i tím, že i o nás kdysi rozhodly velmoci a doposud jsme se z tohoto hození přes palubu neprobrali. Samotnému panu knížeti nemohu mít za zlé, že toto tak nevnímá. Není klasickým občanem České republiky a v rakouském a německém prostředí mohl těžko porozumět vývoji slovanské vzájemnosti.

Uznání či neuznáni Kosova má ale nejen citový nádech. Je to přiznání naprostého ignorování mezinárodních konvencí a práva. Ještě závažnější snad ale je to, že se uznává „stát“, jehož gloriola nezáří zrovna mírumilovně. Albánci z Kosova jsou známí mafiánskými metodami, učebnicovým organizovaným zločinem, distribucí drog, agresivitou a afinitou k silovému řešení problémů. Albánci se i v zahraničí diaspoře chovají autonomně, nemají tendenci bratřit se s obyvateli hostitelské země, kromě ovšem způsobů zištných. „Izolovat“ je do samostatného státu je budoucím nebezpečím pro celý svět.

Nemyslím, že by toto vše představitelé zemí, kteří již uznali samostatnost Kosova, nevěděli. Rychlé uznání je jen unik od čehosi vlastního smradlavého, co chtějí poslat raději do minulosti. Váhání by považovali za rozšlapávání. Spolehli na únavu Srbů, na jejich ekonomické problémy, které je odradí od většího vzdoru. Vojáci zahraničních misí na Kosovu, včetně těch nejvyšších, po seznámení se s oběma nesvářenými stranami rozhodně nepatřili do fan-klubů kosovských Albánců. Že by to nevěděli jejich vysílatelé?

Spláchnout problém a zároveň svoji předešlou servilitu vůči USA uznáním je pro mnohé do konfliktu vtažené země teď nejjednodušší cesta. Cíle Clintona prostě neanalyzovali /či nechtěli analyzovat/, nějaký Balkán byl pro ně až na nevýznamném místě.

Za naši  všeobecnou nevalnou politickou snahou agresi zabránit byla úcta k Havlovi a slepá víra: že je on je tím pravým expertem na pravdu a lásku. Havel agresi přímo podpořil.  Proč se postavil na stranu USA jsem se pokusila vysvětlit v článku: Havlovy dluhy, nikoli naše.

To, že jsme ihned nepřivoněli k zadkům uznávacích velmocí, považuji za úspěch probuzení  zbytku svědomí. Přesto jsme je Češi. Alibistická prohlášení, že se ještě počká, jak se budou chovat Albánci k Srbům v enklávách, jsem považovala za úhybný manévr, aby k uznání vůbec nemuselo dojít nebo abychom svým pozdějším podrazem vůči Srbům nebyli tak viditelní.  Nicméně okamžité uznání bylo jednodušší, takže i čekání bylo pro mě úspěchem.

Jak si tak vzpomínám, i kníže chtěl vyčkat. Proč chce najednou předložit návrh uznání už nyní? Přesvědčil se snad za těch pár týdnů- co strávil v nemocnici, že Albánci Srby nepovraždí? Procházejí se snad lidé z Goraždevace či jiných doposud KFOR-opancéřovaných srbských enkláv svobodně a bezpečně po Kosovu? Vrátili Albánci ukradené zemské knihy do klášterů, aby bylo jasno, komu jaká půda patří? Existují vůbec tyto kláštery a budou je Albánci alespoň šetřit proti totální likvidaci?

Kníže je kamarádem Havla. A to je asi odpověď. Ale to na ministerský post by nemělo stačit.

Autor: Lenka Kučerová | neděle 30.3.2008 11:22 | karma článku: 22,94 | přečteno: 1737x
  • Další články autora

Lenka Kučerová

Žádám odpovědi, pane premiére

Nejsem rasista. Cestuji po celém světě. Když něco neznám, tak tam jedu. Zajímají mě lidi, nebojím se „neznámého“, snažím se vniknout do myšlení a stylu života jiných etnik. Někdy to nejde. A snad proto mám z imigrantů strach.

8.8.2015 v 18:14 | Karma: 34,04 | Přečteno: 1061x | Diskuse| Ostatní

Lenka Kučerová

280 trojských koní?

Milionové město a další oblasti na východní Ukrajině jsou vylidněna. Lidé utekli, s největší pravděpodobností do Ruska, někteří na západ. Ti co zůstali se třesou strachy pod palbou... a také už i hladem ve sklepích. Čímpak se asi tito občané provinili? Odpověď: Jsou jen oběťmi ekonomické hry velmocí a mediální nezodpovědností.

12.8.2014 v 21:30 | Karma: 35,93 | Přečteno: 1348x | Ostatní

Lenka Kučerová

Studoval Igor Hnízdo na pedagogické fakultě?

Ministr školství Chládek se zděsil hned několikrát. Úroveň vzdělání klesá...a klesá. „Někdo za to může,“ napadlo dlouholetého komunálního, jistě léta zaneprázdněného politika. Šel a od zeleného stolu, nikoli zřejmě od toho domácího. Možná by se měl spíš zeptat svých /možná dnes pubertálních/ dětí, jak vypadají hodiny a jestli potomci vůbec poznali, kdo má a kdo nemá z učitelů pedagogické vzdělání.

8.3.2014 v 14:30 | Karma: 31,20 | Přečteno: 1302x | Diskuse| Ostatní

Lenka Kučerová

Nevracet, nevracet, nevracet!!!

Pan Vít Vlnas, pověřený vedením Národní galerie na dnešní tiskovce naznačil, že církve /čti římsko-katolilcká/ vůbec netuší, že čast výtvarných děl jim byla již vrácena před dvaceti lety. Ptám se tedy: Kde tato díla jsou?

16.1.2014 v 13:35 | Karma: 28,74 | Přečteno: 2073x | Diskuse| Ostatní

Lenka Kučerová

Adresováno církvím, hlavně té katolické

Česko patří k "nejateističtějším" územím na světě. Proč asi? Jsme tolik jiní než ostatní. Nebo je to tím, že církve odpuzují lidi místo, aby je přitáhly. Neodporují často v chování samotnému Bohu?

3.1.2014 v 11:49 | Karma: 32,35 | Přečteno: 2328x | Diskuse| Ostatní
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Kontrast v odvodech v Kyjevě a venku je neskutečný, říkají reportéři iDNES.cz

26. dubna 2024  16:04

Podcast Únava vojáků i civilistů na Ukrajině je vysoká, ale stejně tak i morálka. Redaktor Michal Voska a...

Žena nedbala varování své banky, falešným makléřům poslala přes milion

26. dubna 2024  15:57

Podvodníkům naletěla dvaašedesátiletá žena z Jičínska, která nedbala ani upozornění ze své banky,...

VIDEO: Strážníci v ulicích naháněli bagr, opilý řidič si jel pro cigarety

26. dubna 2024  15:42

Městská policie z Krupky na Teplicku zveřejnila video z netradičního zásahu svých strážníků. Ti...

Medaile z policistova hrobu nosil zloděj jako ozdobu klíčenky. Odhalila ho DNA

26. dubna 2024  15:36

Policie dopadla zloděje, který v říjnu roku 2022 v Ostravě-Vítkovicích ukradl dvě medaile z hrobu...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

  • Počet článků 75
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 3319x
nezávislá reportérka a cestovatelka

Seznam rubrik