Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Tak jsme za prodejné děvky… trochu drsnější článek ke Kosovu

Dnes padlo pár kamenů na náš autobus projíždějící Kosovem. Albánci nebo Srbové? Kameny si jistě autobus nezasloužil, ale část naší vlády možná ano. Alespoň těch slovních. Způsob, jakým jsme uznali Kosovo, je naprosto zbabělý a hnusný. 

Kosovska Mitrovicaautorka

Uznat Kosovo v únoru bylo statečnější než nyní. Jenže my, tedy vládní modrý pták a jeho zelené křoví, jsme si pěkně počkali, abychom Srby moc nenaštvali. V tomto případě se však  modrý pták malinko v tom křoví ukryl. Karel Schwarzenberg se Sašou Vondrou si vymysleli k tomu odkladu lišáckou báchorku. Prý se počká na srbské volby. Proč? Co s tím měly co dělat volby? Obě dvě politické skupiny, jak demokrati Borise Tadiče, tak nacionalisté přece tvrdily a tvrdí, že Kosovo pokládají za součást Srbska a na odtržení nepřistoupí.

Jediný důvod „našeho“ chování vidím právě ve snaze nebýt příliš viditelní a pěkně potichoučku to vše svést na ty druhé: „Když oni to uznali, nám nic jiného nezbývá…“ Ale tyhle „švarcvondrovky“ o váhání vzhledem k našim údajným blízkým vztahům k Srbům považuji za normální kecy. Kromě jiného byl Saša Vondra naším velvyslancem v USA právě v době bombardování v roce 1999. Tak, jak to číst jinak?

Je po volbách, de facto dopadly fifty fifty, ale my jsme Kosovo uznaly. Docela by mě zajímalo, co je za tím.

Před třemi nedělemi mi na Kosovu srbský president a lídr Demokratické strany Boris Tadič řekl, že má s mnohými našimi politiky velké potíže. Nemyslím, že by to byl takový padouch, aby tiše nutil naše politiky k uznání Kosova… a lhal tak svým lidem. A opoziční nacionalisté postavili svoji volební kampaň právě na zachování Kosova coby součást Srbska.

Je naprosto jasné, že existuje nějaký důvod, proč jsme se nyní zdánlivě zbytečně přitulili k pouhým čtyřem desítkám států na světě, které uznaly Kosovo. První odůvodnění /kromě toho, že jsme údajně museli?!/ jsou prý jisté ekonomické zájmy v Kosovu. Ale i ty plavou na vodě. Redaktoři zpráv a komentátoři na Kosovu však našli vlastně jen nějaký lignit – což je hodně nekvalitní palivo – a zájem o stavbu elektrárny. Že by zase nějaké zajímavé techtlemechtle stát plus ČEZ? A jen tam bokem: Proč bychom elektrárnu  nemohli postavit v Srbsku?

Co se týče tamních elektráren vůbec, věc je o to absurdnější, že jsme se podíleli na zničení těch předchozích díky Havlově souhlasu s „humanitárním bombardováním“. Kromě Havla má na tom zásluhu právě Vondra.

Jak v Srbsku, tak na Kosovu v mnohých lokalitách opravdu selhává elektrická síť. Ale my jsme se rozhodli pro Kosovo, čti pro Albánce. Proč?

Rozhodně to není nějaký sentiment vůči kdysi údajně diskriminovanému obyvatelstvu. Pokud ano, je to fatální chyba a neznalost historie a propad americké blamáži. Aniž bych následnou charakteristikou Albánce apriori odsoudila, faktem je, že mají velkou schopnost nacházet prostor pro mafiánské aktivity, jsou jedněmi z nejlepších podnikatelů na trhu s drogami, bílým masem… atd…

Samotní kosovští Albánci jsou hrdi na svoje průniky do politických struktur ve světě. Před zmíněnými třemi nedělemi mi jistý kosovský Albánec řekl, že je otázkou, kdo je pánem situace, jestli mafie kosovských Albánců či Bílý dům. Bylo to možná přehnaná pýcha, ale on ještě dodal že: „Bůh sedí v Americe“.

Jisté je, že Albánci i Američané umí počítat. Chystá se například ropovod firmy Dicka Cheynyho Halliburton Energy právě přes Kosovo. A to už je slušný byznys. A ropa jede.    

Uznáním Kosova jsme se připojili k následnému odstěhování  – už tak dosti sociálně zdevastovanému -  zbytku srbského obyvatelstva z Kosova.

Srbům k návratu do svých - byť spálených - domů téměř nikdo nepomohl. Albánci se stěhovali zpět za pomoci „spřátelených“ armád a všech možných humanitárek. A nejen to. Dodnes jak USA, tak EU sype do regionu miliardy. Jsou ovšem pro Albánce. Ale rozhodně ne kvůli jejich krásným očím, ale díky výhodné strategické poloye. Srby se snažím držet na vodě pouze Bělehrad, který na tom také není slavně.V případě dalšího mezinárodního souhlasu se samostatností, budou tamní Srbové nuceni opustit Kosovo, protože je nikdo nezaměstná a přijdou i o pomoc z Bělehradu.      

Kolem „rodinného stříbra“ srbské historie – klášterů na Kosovu – těch, které doposud Albánci nezničili- rostou nové obrovské zdi s ostnatým drátem. Kolem nich vznikají zábavní parky, takže v klášterech zní disko. Pro Srby tato svatá místa bude něco jako ukradený zlatý poklad někde v Americe. Teď budu trochu patetická: jedná se ale o zlato duchovní, což je daleko víc než nějaká zlatá cihla.

Je jasné, že se tyto myšlenky zmíněním politikům naprosto vyhnuly. Skrývat se někde ve stínu, neschopnost mít vlastní názor, pořád někomu přikyvovat se nám už mnohokrát vymstilo. Nejsme žádné holubičí povahy, jsme prostě jen srabi a prodejné podrazácké děvky.

Za čtrnáct dní jedu do Srbska a na Kosovo. Jak budu vysvětlovat, že 85% našich lidí je proti uznání? Zatím nevím, ale budu se hrozně stydět.

 

Pozn.: Podrazem od zmíněných ministrů vůči lidoveckým kolegům ve vládě považuji zařazení bodu Kosova na poslední chvíli. Že by na to zapomněli? Nebo měli obavu, že by se na mohli lidovci připravit?

Dále: Zahraniční sekce SZ měla na Kosovo zcela jiný názor, který –jak už je zvykem – ministři za tuto stranu vůbec nerespektují.

 

 

Autor: Lenka Kučerová | čtvrtek 22.5.2008 11:37 | karma článku: 30,49 | přečteno: 2463x
  • Další články autora

Lenka Kučerová

Žádám odpovědi, pane premiére

Nejsem rasista. Cestuji po celém světě. Když něco neznám, tak tam jedu. Zajímají mě lidi, nebojím se „neznámého“, snažím se vniknout do myšlení a stylu života jiných etnik. Někdy to nejde. A snad proto mám z imigrantů strach.

8.8.2015 v 18:14 | Karma: 34,04 | Přečteno: 1061x | Diskuse| Ostatní

Lenka Kučerová

280 trojských koní?

Milionové město a další oblasti na východní Ukrajině jsou vylidněna. Lidé utekli, s největší pravděpodobností do Ruska, někteří na západ. Ti co zůstali se třesou strachy pod palbou... a také už i hladem ve sklepích. Čímpak se asi tito občané provinili? Odpověď: Jsou jen oběťmi ekonomické hry velmocí a mediální nezodpovědností.

12.8.2014 v 21:30 | Karma: 35,93 | Přečteno: 1348x | Ostatní

Lenka Kučerová

Studoval Igor Hnízdo na pedagogické fakultě?

Ministr školství Chládek se zděsil hned několikrát. Úroveň vzdělání klesá...a klesá. „Někdo za to může,“ napadlo dlouholetého komunálního, jistě léta zaneprázdněného politika. Šel a od zeleného stolu, nikoli zřejmě od toho domácího. Možná by se měl spíš zeptat svých /možná dnes pubertálních/ dětí, jak vypadají hodiny a jestli potomci vůbec poznali, kdo má a kdo nemá z učitelů pedagogické vzdělání.

8.3.2014 v 14:30 | Karma: 31,20 | Přečteno: 1302x | Diskuse| Ostatní

Lenka Kučerová

Nevracet, nevracet, nevracet!!!

Pan Vít Vlnas, pověřený vedením Národní galerie na dnešní tiskovce naznačil, že církve /čti římsko-katolilcká/ vůbec netuší, že čast výtvarných děl jim byla již vrácena před dvaceti lety. Ptám se tedy: Kde tato díla jsou?

16.1.2014 v 13:35 | Karma: 28,74 | Přečteno: 2073x | Diskuse| Ostatní

Lenka Kučerová

Adresováno církvím, hlavně té katolické

Česko patří k "nejateističtějším" územím na světě. Proč asi? Jsme tolik jiní než ostatní. Nebo je to tím, že církve odpuzují lidi místo, aby je přitáhly. Neodporují často v chování samotnému Bohu?

3.1.2014 v 11:49 | Karma: 32,35 | Přečteno: 2328x | Diskuse| Ostatní
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Mohly by hlídat tisíce dětí. Většině z dětských skupin ale stát nedá peníze

26. dubna 2024

Premium Míst pro děti ve školkách je zoufalý nedostatek. Státu se pro letošek přihlásilo 180 lidí z...

Izraelský ministr Ben Gvir měl nehodu, auto po nárazu skončilo na střeše

26. dubna 2024  19:04

Izraelský ministr národní bezpečnosti Itamar Ben Gvir měl autonehodu ve městě Ramla ve středu země....

EU se od zemí jako Česko naučila hodně o Kremlu i Putinovi, řekla Leyenová

26. dubna 2024  18:09,  aktualizováno  18:29

Díky hořkým zkušenostem, které mají země ze středu a východu Evropy se Sovětským svazem, se...

Zkusil unést hocha ze školky, vydával se za jeho matku. Mladík dostal rok vězení

26. dubna 2024  18:16

Nejprve telefonicky a poté i osobně se čtyřiadvacetiletý muž snažil vynutit si vydání chlapce z...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

  • Počet článků 75
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 3319x
nezávislá reportérka a cestovatelka

Seznam rubrik