280 trojských koní?

12. 08. 2014 21:30:00
Milionové město a další oblasti na východní Ukrajině jsou vylidněna. Lidé utekli, s největší pravděpodobností do Ruska, někteří na západ. Ti co zůstali se třesou strachy pod palbou... a také už i hladem ve sklepích. Čímpak se asi tito občané provinili? Odpověď: Jsou jen oběťmi ekonomické hry velmocí a mediální nezodpovědností.

280 naložených ruských kamiónů směřuje k zoufalcům. Tak jsem čekala, jakýže mediální odborník se vytasí s verzí, že sice ta ruská akce může být opravdu humanitární, ale že je to stejně poťouchlost, tedy bouda, aby to pak vypadalo, že oni /Rusové/ jsou ti dobří, kdežto Ukrajinci na ty chudáky ve sklepích hází bomby. Odborník se našel: komentátor ČT Libor Dvořák. Jinak jsem si ho vážila.

Nemohu to už jinak říct - už si nebudu brát servítky. Do nedávné doby se naše oficiální média chovala v záležitosti Ukrajiny jako hovada. Možná, že jen podvědomě byla poturčenější než Turci, možná že se jen redaktoři báli o svá místečka. Možná tedy, že jen podlézali politikům ohledně situace na Ukrajině. A to je špatně. Pořád jen papouškovali něco o neměnitelnosti hranic. Hergot, proč nám tedy ti poloboi nezakázali rozpůlení Československa či rozpad Jugoslávie či vznik samostatného Kosova?

Možná, že se naši politici jen chtěli přitulit k "Západu"/ostatně vždy se někam musíme přitulit, respektive podlézt, to je bohužel naše národní povaha/... a tak tleskali sankcím proti Rusku aniž by zauvažovali o protiakcích. Jo, je historicky snad omluvitelné, že nemají v lásce kumunistické samoděržaví, kteří si osobovali právo na náš stát. Jenže doba komunismu už v Rusku dávno skončila a kapitalismus je tam asi tvrdčí než zde. To, že čelní představitelé byli v KGB není nic překvapivého, obdobu tu máme také.

Na začátku "problému Ukrajina" byla EU kritizována za slabý odpor proti Putinovi. Bububu dělali hlavně Amíci. Pořád něco povídali o lidských právech. Jenže se ukázalo, že ne všichni občani na území Ukrajiny jsou stejného názoru a Rusko je jim bližší. Kde jsou tedy ta práva?

Jde totiž o něco jiného než o ideologii, lidská práva či neměnitelnost hranic. Jde o sféry zájmu, ekonomického zájmu. Nevím přesně, o čem byl mejdan na Majdanu, ráda uvěřím, že šlo opavdu o členství v Evropské unii. Když se však pátráte po tom, co si slibuje běžný občan Ukrajiny od EU, tak je to bezproblémová možnost cestovaní za prací. Jaké by měla jiné výhody Ukrajina z členství /kromě snad další dávky barvotiskového zboží za Západu/ a hlavně jaké poviností to pro Ujrajinu znamená, to prostě neřeší. Stejně jako my před lety. Jen tak na okraj: Stála vůbec kdy EU o Ukrajinu? Co by dělala dnes Ukrajina v chcípající, ale přesto despotické "Evropě"?

Proč tolik řevu kolem východu Ukrajiny? Možná je to konspirace, ale dost pravděpodobná a v nezávislých či zahraničních médiích potvrzená jako fungující. Východ je již propachtován západním firmám na padesát let ohledně výzkumu, potažmo těžby nerostného bohatství. No, a teď nastal problém. Paranoici / .. ale básník Miroslav Holub ve své sbírce Beton opsal nápis na zdi: i paranoici mají reálné nepřátele/ míní, že jde o to, tuto oblast od odpůrců Kyeva vylidnit. Jak? Jakkoli.

Této konpirační teorii ovšem nahrává fakt, že kromě Ruska nebyl nikdo schopen poslal pomoc zoufalým lidem, kteří se ukrývají ve sklepích a čichají pach z tlejících těl svých bližních.

I kdyby ruská humanitární akce byl Trojský kůň, tak tomu budu tleskat.

Jako vystudovaný geolog tuším, že nejde vůbec o Ukrajinu, ale o Sibiř. Až roztaje permafrost se zásobami nerostného bohatství, to bude teprve pořádná válka!

Jen ještě v hlavě nemám zpracovány nekteré otázky: to si fakt mysleli, že se Putin zalekne nějakého bububu a roztřesou se mu kolena? Kde jsou ti všichni odstudovavší politologové, sociální antropologové, historici? Mají ten konformní názor? Co dělali podnikatelé, když se valily sankce na Rusko. To si mysleli, že se Putin po....?

Jo, a jako to dělají všichni blogeři, kteří se obávají reakce svých přátel, tak taky zdůrazňuji, že nejsem putinofil.

Autor: Lenka Kučerová | úterý 12.8.2014 21:30 | karma článku: 35.93 | přečteno: 1346x

Další články blogera

Tato rubrika neobsahuje žádné články...

Další články z rubriky Ostatní

Ladislav Jakl

Dělají z nás ženy! Nebo jen hlupáky?

Jsme všichni obětmi tajemného spikleneckého experimentu, kdy pomocí přísad do potravin globální vládci nadělají z chlapů zženštilé hermafrodity, neschopné plodit děti?

28.3.2024 v 18:55 | Karma článku: 26.62 | Přečteno: 476 | Diskuse

Milan Šupa

Čerpejme sílu ke vzestupu z prožití reality Ducha

Myslím, tedy jsem! Tato slova jsou lež! Jsou omylem! Kdo je akceptuje, sází na falešnou kartu a promrhává svůj život. Ztotožňování vlastní jsoucnosti s rozumem a myslí je tou největší tragédií, která nás může postihnout.

28.3.2024 v 16:13 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 48 | Diskuse

Jiří Herblich

Slovo, které radí člověku je Božské tím, že chápe princip Božství

Kdo najde slovo své jako Božské tím, že uvěří. Ten najde slovo společné jako svoje a bude to slovo Boha v člověku.

28.3.2024 v 6:28 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 24 | Diskuse

Yngvar Brenna

Jakou chcete budovat společnost aneb pryč s Velikonocemi

Skutečně je to něco, za co máte utrácet peníze i čas a úsilí, abyste ty dopady potírali, či alespoň pokoušeli, byť zcela marně, zmírnit? Přece jde o to, jakou chcete budovat společnost.

28.3.2024 v 1:56 | Karma článku: 15.41 | Přečteno: 298 |

Jan Andrle

Nový oblek

Jak slíbil, tak udělal. Sliby se mají plnit, že. A já to stihnu nejen do vánoc, ale dokonce do velikonoc. Tady to je, přátelé blogeřníci.

27.3.2024 v 22:17 | Karma článku: 19.78 | Přečteno: 520 | Diskuse
Počet článků 75 Celková karma 0.00 Průměrná čtenost 3319
nezávislá reportérka a cestovatelka

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...

Velikonoce 2024: Na Velký pátek bude otevřeno, v pondělí obchody zavřou

Otevírací doba v obchodech se řídí zákonem, který nařizuje, že obchody s plochou nad 200 čtverečních metrů musí mít...