Dárcovský poker o Kosovo

12. 07. 2008 13:38:32
Vypadá to, že budeme svědky velkého zázraku. Z bývalých mafiánů a militantních bosů UCK se nyní stanou ovečky, které budou pěkně obracet každičké euro, kontrolovat, jestli je investováno tam, kam je opravdu třeba, aby se lid – dokonce i ten srbský – měl dobře.

Nevím, jestli ti pánové, kteří se sešli v Bruselu, byli kdy na Kosovu. Představu o absolutní chudobě, otrhaných pastevcích, chatrčích a makadamových cestách místo silnic, kterou očkují veřejnost, si vycucali buď z prstu nebo jim ji předestřeli představitelé nezákonně vyhlášeného samostatného Kosova. Prohlášení nedávného velitele UCK Hashima Thaçiho, jak bude dbát o každičké euro, jak žádné nebude tím korumpujícím, mě fakt pobavilo.

Z Kosova jsem se vrátila naposledy před třemi týdny, předchozí návštěva byla na konci dubna. Naposledy jsem na Kosovo přijela přes Srbsko, předtím přes Makedonii. Že jste přejeli hranici ať ze zdevastovaného Srbska nebo z opravdu chudičké Makedonie, poznáte nejen podle kontroly pasů, vyplnění žádosti o „vízum“- což je zcela nové opatření, ale zejména podle neuvěřitelné stavební činnosti. Kdo nestaví, není prostě kosovský Albánec.Nutno podotknout, že stavby jsou jen vynímečně okázalé, příjemné je, že se vesměs staví podle jednoho mustru, tedy dvě až tři patra a sedlová střecha. A neomítají se, že by na fasádu neměli? Makadamové, tedy šutro-hliněné cesty, které převažovali v roce 1969 –to jsem tam byla poprvé, se změnily v široké pohodlné silnice až dálnice. Kosovo mě překvapilo v tomto směru dokonce už za války v roce 1999.

Nyní jsem byla v šoku. Pravda, zatím jsem nezaznamenala žádné obchodní řetězce, ale obchůdky jsou plné luxusního zboží. A co víc, kosovští Albánci třeba ty luxusní botky nosí! Opravdu mě ten všeobecný boom zarazil. Inu ptala jsem se odkudže na to berou. Z kosovských Albánců se nikdo netajil, že do nich rvou peníze jak USA, tak EU. Navíc přeci dostávají peníze od příbuzných ze zahraničí. I my tu ty příbuzné známe. Vlastní třeba klenotnictví v centrech, někteří sedí ve Valdicích za překupnictví drog, jiní ještě ne, protože tu mají dobré kamarády...

Jak už jsem psala, žádný boom není vidět v srbských enklávách. Naopak. Srbská část Kosovské Mitrovice je šedivá, oprejskaná, olezlá a chudičká. V obchodech velké... říkejme tomu nula. Bývalé srbské vesničky jsou jen ruiny, pokud se nějaký člen KFOR zastyděl, vyrostlo tam s mizivou pomocí dotyčného státu pár legračních pididomků. Mezi Srby panuje zoufalství a beznaděj. Zajímavé je, že většina vojáků KFOR/včetně našich/ fandíla a fandí Srbům. Ptám se proč? Vždyť jejich vysílatelé dělají praví opak. Žeby chyběly informace?

Myslím, že jsem svoji úvahu již několikrát presentovala. EU a hlavně USA očekává z Kosova ekonomický vývar. Amíci si tam zauzlují ropovod z Kaspického moře, kterým budou „zásobovat“ –čti manipulovat- Evropou. Postavit elektrárny, když je předtím zničili, také není nevýhodné. A ostatně jsou tu i další suroviny včetně zlata, stříbra....niklu... Hashim Thaçi a spol. se musí válet smíchy, jak jim všichni skáčí na špek. Že si oblíbí Srby a bude je finančně podporovat, tomu nemůže věřit ani kostra blbouna nejapného. A to různé variety modrých ptáků poletující po světě rozhodně nejsou. Možná, že za některými balíky peněz putujících z Evropy do Kosova je špatné svědomí. To svědomí by ale mělo vědět, komu ty balíky předat. Pravdou je, že oficiálně je na Kosovu až padesátiprocentní nezaměstnanost. Srbové ale práci mimo enklávy neseženou vůbec. Jejich samosprávy Albánci neuznali. Jen tak na okraj.

Víte, proč kosovští Albánci neomítají baráky? Protože prý tím pádem nejsou dostavěné a nemusí z nich platit daně. Prostě jsou to filutové. Tak to vždy bylo a tak to i bude. Momentální kamaráčoft vůči Kosovu je jen politicko-ekonomický poker. A jistý kosovský Albánec mi řekl: „USA si myslí, že jsou pány situace, ale těmi jsme my.“Ale ČEZ si také zobne. A už se naučil Schwarzenberg číst? Psát už umí. Dokazuje to jeho podpis na uznání Kosova a vřelá korespondence s Hashimem Thaçim. /doporučuji encyklopedie.seznam.cz/heslo/538255-hashim-thaci/

Autor: Lenka Kučerová | sobota 12.7.2008 13:38 | karma článku: 21.76 | přečteno: 1643x

Další články blogera

Tato rubrika neobsahuje žádné články...

Další články z rubriky Ostatní

Ladislav Jakl

Dělají z nás ženy! Nebo jen hlupáky?

Jsme všichni obětmi tajemného spikleneckého experimentu, kdy pomocí přísad do potravin globální vládci nadělají z chlapů zženštilé hermafrodity, neschopné plodit děti?

28.3.2024 v 18:55 | Karma článku: 21.68 | Přečteno: 316 | Diskuse

Milan Šupa

Čerpejme sílu ke vzestupu z prožití reality Ducha

Myslím, tedy jsem! Tato slova jsou lež! Jsou omylem! Kdo je akceptuje, sází na falešnou kartu a promrhává svůj život. Ztotožňování vlastní jsoucnosti s rozumem a myslí je tou největší tragédií, která nás může postihnout.

28.3.2024 v 16:13 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 40 | Diskuse

Jiří Herblich

Slovo, které radí člověku je Božské tím, že chápe princip Božství

Kdo najde slovo své jako Božské tím, že uvěří. Ten najde slovo společné jako svoje a bude to slovo Boha v člověku.

28.3.2024 v 6:28 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 24 | Diskuse

Yngvar Brenna

Jakou chcete budovat společnost aneb pryč s Velikonocemi

Skutečně je to něco, za co máte utrácet peníze i čas a úsilí, abyste ty dopady potírali, či alespoň pokoušeli, byť zcela marně, zmírnit? Přece jde o to, jakou chcete budovat společnost.

28.3.2024 v 1:56 | Karma článku: 15.12 | Přečteno: 287 |

Jan Andrle

Nový oblek

Jak slíbil, tak udělal. Sliby se mají plnit, že. A já to stihnu nejen do vánoc, ale dokonce do velikonoc. Tady to je, přátelé blogeřníci.

27.3.2024 v 22:17 | Karma článku: 19.76 | Přečteno: 503 | Diskuse
Počet článků 75 Celková karma 0.00 Průměrná čtenost 3319
nezávislá reportérka a cestovatelka

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...

Stále víc hráčů dobrovolně opouští Survivor. Je znamením doby zhýčkanost?

Letošní ročník reality show Survivor je zatím nejkritizovanějším v celé historii soutěže. Může za to fakt, že už...