Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Bezva finta: Squateři kontra nájemnici: dvě mouchy jednou ranou

 Největší pražské policejní manévry za x-let. Politici postávající před ruinou bývalé nóbl vily Milada. V jedné „podnikatelské“ hlavě se rodí nápad: Těch pár squaterů na komíně se hodí jako páka na pár umíněných starousedlíků, co se nechtějí dobrovolně vystěhovat z lukrativní lokality.

Kamery, foťáky, mikrofony. Obtloustlý redaktor či policejní chránič nervózně podupuje a presentuje svoje střeva: „Já bych je sestřílel!“ Mluví o těch na komínu squattu Milada, co tam už deset hodit brání ruinu kdysi vznosné prvorepublikové vily. „Rádce“ má zřejmě po“padla“ a boj chapadel pěti snad hasičů s jedním zavilým polonahým squaterem ve patnáctiimetrové výšce se mu zdá málo drsňácký. Divadlu přihlíží nejméně stovka „robokopů“, tedy po zuby ozbrojených policajtů zásahové jednotky a deseti „antony“, jízdní koňská policejní bojová jednotka, starosta Prahy 8: Nosek, vrchní pražský policajt: Červíček a odtransportér rusáků, havlista -a díky tomu ministr: Kocáb. Jo a také asi řádově dvě stovky alternativců.

Střelba se nakonala. Naštěstí. Žížniví, nevyčůraní a přívalovým nočním deštěm ohrožení squateři nakonec slezli. Hlavním důvodem byl ale slib Michaela Kocába, že mohou získat jiný -a vhodnější objekt- pro svůj alternativní život.

Jak také již víme: Kocáb slib splnil. Odkudsi vyškrábl podnikatele jménem Svinka a ten na tácu squaterům přinesl klíče od části domu v samém centru Prahy. Squateři zajásali: „Kocáb je pořád frajer, na doby bývalého Pražského výběru ještě nezapomněl!“ Nejásali však všichni. Nedůvěra v politiky zahlodala, část squatterů odmítla pobyt bez psů, část prostě s politiky zásadně nekomunikuje. Asi ví proč. A ostatně: permanentní vzdor je živná půda alternativy.

V první fázi jsem jásala i já. Squatting je jedno z mých témat. Minority mě prostě zajímají.. a nestát v řadě rozhodně vyvolává důležité otazníky a tyhle squaterské mi kolují v hlavě už přes deset let. Po tu dobu jsem sice spala ve squattu /konkrétně na Miladě/ jen jednou /poznámka: Zdravím hostitele Socku!/, byla na x-koncertech a debatách ve squatu  Ladronka, Milada a u Medáků. A hlavně znám historii zasquatovaných objektů, tedy nezájem „majitelů“ až do doby obsazení squattery, což činí až desítky let… a posléze zuřivý zájem oněch znenadání objevivších se „majitelů“ s opulentní policejní asistencí.

Co se týče náhlých „majitelů z leknutí“, vždy se ukázalo, že jde o nějakou politickopodnikatelskou partičku, která touží na „rekonstrukci“ něco trhnout. Zato znám osobně pár bývalých squatterů. A to dobře. Některým jsem poskytla i několikaletý azyl. Dnes tito bývalí squatteři nesedí kdesi v base – jak by si myslela snad díky mediálnímu obrazu velká část populace, ale jsou to „normální“ občané, kteří platí daně ze záslužné – a hodně záslužné! práce pro společnost. A nechci je jmenovat, příliš si jich vážím, než abych dala jejich jména všanc primitivnímu bulváru.

Jmenování Michaela Kocába ministrem lidských práv mě uzemnilo. Dnes ale vím, že se učí a hlavně, že umí naslouchat. I v případě Milady naslouchal /ten hlas mu zněl hodně zblízka:-)/ a chci věřit, že pouze jen nedomyslel svoje kroky a tak naletěl svému bývalému „kolegovi“ od muziky, podivnému podnikatelovi Svinkovi.

Do domu, odkud se zřejmě kvůli vysokému nájmu a jiným vyštvávacím metodám odstěhovala většina rodin, ti skalní residenti v počtu čtyř rodin teď dostali další dávku vykopnutí: squatery. Vyděsili se. Nedivím se jim. Klasičtí squatteři jsou opravdu nejen milovníci bydlení daleko „od maminek“- i když ty maminky většinou milují-, ale také fandové dost hlučné muziky a těžko zvladatelných psů. Do úzké obydlené ulice přímo v centru se prostě nevejdou. Ale je tu jedna důležitá věc: Pokud se squateři někam nastěhují, mají ovšem ve svém ideovém repertoáru jednu hlavní a zásadní myšlenku: regenerovat sociální vztahy v okolí a nabídnout se coby sociální tmel. Ideálním squatem v tomto směru byli střešovičtí Medáci. Na Ladronce a také Miladě se to také dařilo a to po významně dlouhý čas. 

Ale komunita neznamená navždy stádo a jednotný názor. V podstatě na tomto hynou všechny komunity. I dnešní „Milaďáci“ jsou roztříštění. Autonomové, tedy ti skalní squateři nepřistoupili na dary „nepřítele“ a ti další nedají psy do útulku, odkud je kdysi přivedli.

Ale je tu skupina mlaďochů. Ti dar Kocáb-Svinka přijali. Nesoudím, mám však prosbu, apel… prostě něco takového… Bylo by krásné – ne snad krásně naivní- kdyby tito mladí obyvatelé/již ovšem ne squateři/ si osobili právě tu část „squaterské“ myšlenky o servisu pro okolí. Chci tím říct: „Kluci, holky, pomáhejte těm zbylým rodinám, pomáhejte i těm dalším nájemcům v ulici, co se je snaží pseudopodnikatelé vystrnadit. Neblbněte, nebuďte vy tím asociálním nástrojem! Ještě jste nešlápli do hovna. Jen vás tam zatím směrují. Vždy jde o to, kdo je pánem situace. A tím můžete být vy. Vypalte tomu režisérovi rybník!“       

 

Autor: Lenka Kučerová | pondělí 6.7.2009 13:05 | karma článku: 25,64 | přečteno: 2862x
  • Další články autora

Lenka Kučerová

Žádám odpovědi, pane premiére

Nejsem rasista. Cestuji po celém světě. Když něco neznám, tak tam jedu. Zajímají mě lidi, nebojím se „neznámého“, snažím se vniknout do myšlení a stylu života jiných etnik. Někdy to nejde. A snad proto mám z imigrantů strach.

8.8.2015 v 18:14 | Karma: 34,04 | Přečteno: 1061x | Diskuse| Ostatní

Lenka Kučerová

280 trojských koní?

Milionové město a další oblasti na východní Ukrajině jsou vylidněna. Lidé utekli, s největší pravděpodobností do Ruska, někteří na západ. Ti co zůstali se třesou strachy pod palbou... a také už i hladem ve sklepích. Čímpak se asi tito občané provinili? Odpověď: Jsou jen oběťmi ekonomické hry velmocí a mediální nezodpovědností.

12.8.2014 v 21:30 | Karma: 35,93 | Přečteno: 1348x | Ostatní

Lenka Kučerová

Studoval Igor Hnízdo na pedagogické fakultě?

Ministr školství Chládek se zděsil hned několikrát. Úroveň vzdělání klesá...a klesá. „Někdo za to může,“ napadlo dlouholetého komunálního, jistě léta zaneprázdněného politika. Šel a od zeleného stolu, nikoli zřejmě od toho domácího. Možná by se měl spíš zeptat svých /možná dnes pubertálních/ dětí, jak vypadají hodiny a jestli potomci vůbec poznali, kdo má a kdo nemá z učitelů pedagogické vzdělání.

8.3.2014 v 14:30 | Karma: 31,20 | Přečteno: 1302x | Diskuse| Ostatní

Lenka Kučerová

Nevracet, nevracet, nevracet!!!

Pan Vít Vlnas, pověřený vedením Národní galerie na dnešní tiskovce naznačil, že církve /čti římsko-katolilcká/ vůbec netuší, že čast výtvarných děl jim byla již vrácena před dvaceti lety. Ptám se tedy: Kde tato díla jsou?

16.1.2014 v 13:35 | Karma: 28,74 | Přečteno: 2073x | Diskuse| Ostatní

Lenka Kučerová

Adresováno církvím, hlavně té katolické

Česko patří k "nejateističtějším" územím na světě. Proč asi? Jsme tolik jiní než ostatní. Nebo je to tím, že církve odpuzují lidi místo, aby je přitáhly. Neodporují často v chování samotnému Bohu?

3.1.2014 v 11:49 | Karma: 32,35 | Přečteno: 2328x | Diskuse| Ostatní
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Langšádlová končí ve vládě. Méně podle šéfky TOP 09 myslela na prezentaci

25. dubna 2024  8:08,  aktualizováno  14:28

Helena Langšádlová z TOP 09 končí ve vládě Petra Fialy jako ministryně pro vědu a výzkum. Jméno...

Ministerstvo vyčlenilo vakcíny pro těhotné. Válek apeluje na přeočkování dětí

25. dubna 2024  11:30,  aktualizováno  14:24

V Česku stále rapidně přibývá případů černého kašle. „Registrujeme 956 nových případů,“ řekla...

Trumpova bulvární odysea. Jeho věrní z něj dělali nadsamce, soupeře likvidovali

25. dubna 2024  14:10

Premium Aktuální soud s Donaldem Trumpem, ve kterém se propírají i jeho opakované zálety, je unikátní...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

  • Počet článků 75
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 3319x
nezávislá reportérka a cestovatelka

Seznam rubrik