Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Kauza Pechanec s otazníky

Sedět sedmnáct let za rasistickou vraždu je málo. Ale třeba jen jeden měsíc za justiční „omyl“ je moc. Včera ve Svitavách demonstrovali antifašisti, před rokem /a také v těch minulých/ přibližně ve stejnou dobu zase „náckové“. Ale co se stalo 20.7. 2001 ve svitavské Kongu ví asi jen vrah a Bůh. Nebo někdo další?

Zpráva z tisku: Ve Svitavách v noci 20.7. 2001 byl ubodán třicetiletý Rom, podezřelým je Vlastimil Pechanec. A kdo je opravdu vrah?

Ke kauze jsem se následně připletla. Fotila jsem Ottu Absolona, jak směřoval na ramenech pohřebáků na poslední cestu. Mnoho emocí, mnoho smutky na svitavské hřbitově. V té době už v cele seděl za vraždu Vlastimil Pechanec. Žena zavražděného Otty zemřela na rakovinu dříve než mohla – protože údajně chtěla - změnit původní výpověď. Stejně jako pár jejích romských známých a příbuzných a mnoha dalších občanů Svitav včetně několika „nácků“ byla totiž na oné diskotéce v Národním domě, zvaném Kongo. Diskotéka: tedy rámus, alkohol, tma. V té najednou před knajpou v dešti ležel pobodaný muž. Druhý den zemřel. Až tehdy začala policie věc více řešit. Z noci jí chybělo dost informací, část návštěvníků diskotéky totiž zavčas zdrhla, ostatní vypovídali v oparu alkoholu, šoku a pozdní hodiny.

Nebudu se pokoušet o žádnou rekonstrukci, ostatně o tu se nepokusili vlastně ani vyšetřovatelé. Ani se nedivím, výpovědi se lišily naprosto ve všem. Kromě jiného v tom, co měl obviněný Pechanec na sobě. Romové vypovídali, že byl v černém – toť přeci typické oblečení nácků. Jenže zde právě chyba lávky: Pechanec byl tehdy v bílém tričku a sepraných džínech. Kromě tohoto „malého“ rozporu tehdejší vyšetřovatelé, a následně krajská státní zástupkyně Renáta Vesecká, „přehlédli“ i to, že útočník byl s největší pravděpodobností /podle posudku/ levák, kdežto Pechanec je pravák. Ale nepřehlédli, že Pechanec je „grázlík“, který má už několik vroubků a také to, že nemá žádné vlivné příbuzenstvo na policii ani na soudu. To ostatní přítomní skinheadi totiž měli.

Paní Vesecká si přála pro Pechance výjimečný trest, nakonec ovšem uhádala jen třináct let. Přesto jí to vyneslo další slušnou kariéru. Vrchní soud přimáznul Pechancovi další čtyři roky. Stejně jako Vesecká už prý byli další svědci k ničemu.

Příbuzní Otty Absolona byli dost spokojení, odcházeli od pankráckého soudu ve velmi dobré náladě. Pechanec stačil jen zavolat, že je nevinný.

Zabít Ottu Absolona někdo ovšem opravdu musel. Kromě Pechance to ovšem mohl být další z přítomných skinů. To nevylučují ani „náckové“ protestující proti uvěznění Pechance. Nicméně záhadná smrt jistého dalšího Roma – údajně udušením se vlastními zvratky po oslavě v rodině Absolona – nabízí i jiný pohled na věc. Podle informací svitavských občanů byl tento muž závislý na alkoholu a drogách a jeho chování po smrti Absolona bylo víc než podivínské. Údajně měl s Absolonem nějaké „obchodní záležitosti“. Tento člověk totiž nikdy nevypovídal, zato to byl právě on, kdo Pechance za vraha označil. Vypovídat měl u Krajského soudu v HK, kam už ale nedošel.

Upřímně řečeno, byla bych docela ráda, kdyby soud odsoudil opravdu toho pravého. /I když to tak nevypadá/. Představa, že tomu tak není, mě přímo děsí. Nemyslím, že „justiční omyl“ člověka vychová k lásce k systému a jde-li o člověka s neonacistickými sklony, tak o to hůř.

 

Autor: Lenka Kučerová | neděle 26.7.2009 16:55 | karma článku: 29,56 | přečteno: 2858x
  • Další články autora

Lenka Kučerová

Žádám odpovědi, pane premiére

Nejsem rasista. Cestuji po celém světě. Když něco neznám, tak tam jedu. Zajímají mě lidi, nebojím se „neznámého“, snažím se vniknout do myšlení a stylu života jiných etnik. Někdy to nejde. A snad proto mám z imigrantů strach.

8.8.2015 v 18:14 | Karma: 34,04 | Přečteno: 1061x | Diskuse| Ostatní

Lenka Kučerová

280 trojských koní?

Milionové město a další oblasti na východní Ukrajině jsou vylidněna. Lidé utekli, s největší pravděpodobností do Ruska, někteří na západ. Ti co zůstali se třesou strachy pod palbou... a také už i hladem ve sklepích. Čímpak se asi tito občané provinili? Odpověď: Jsou jen oběťmi ekonomické hry velmocí a mediální nezodpovědností.

12.8.2014 v 21:30 | Karma: 35,93 | Přečteno: 1348x | Ostatní

Lenka Kučerová

Studoval Igor Hnízdo na pedagogické fakultě?

Ministr školství Chládek se zděsil hned několikrát. Úroveň vzdělání klesá...a klesá. „Někdo za to může,“ napadlo dlouholetého komunálního, jistě léta zaneprázdněného politika. Šel a od zeleného stolu, nikoli zřejmě od toho domácího. Možná by se měl spíš zeptat svých /možná dnes pubertálních/ dětí, jak vypadají hodiny a jestli potomci vůbec poznali, kdo má a kdo nemá z učitelů pedagogické vzdělání.

8.3.2014 v 14:30 | Karma: 31,20 | Přečteno: 1302x | Diskuse| Ostatní

Lenka Kučerová

Nevracet, nevracet, nevracet!!!

Pan Vít Vlnas, pověřený vedením Národní galerie na dnešní tiskovce naznačil, že církve /čti římsko-katolilcká/ vůbec netuší, že čast výtvarných děl jim byla již vrácena před dvaceti lety. Ptám se tedy: Kde tato díla jsou?

16.1.2014 v 13:35 | Karma: 28,74 | Přečteno: 2073x | Diskuse| Ostatní

Lenka Kučerová

Adresováno církvím, hlavně té katolické

Česko patří k "nejateističtějším" územím na světě. Proč asi? Jsme tolik jiní než ostatní. Nebo je to tím, že církve odpuzují lidi místo, aby je přitáhly. Neodporují často v chování samotnému Bohu?

3.1.2014 v 11:49 | Karma: 32,35 | Přečteno: 2328x | Diskuse| Ostatní
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Svobodu se lidovci snažili dostat pryč ze strany, teď kauzu odkládají

24. dubna 2024  12:20,  aktualizováno  16:13

Lidovecká snaha vystrnadit ze strany jednoho ze svých nejznámějších poliků, bývalého šéfa strany a...

Vláda je pro preventivní zadržení zbraně. Podezřelé nákupy se mají hlásit

24. dubna 2024  5:25,  aktualizováno  16:10

Prodejci mají mít už od července povinnost hlásit podezřelé nákupy zbraní. Počítá s tím novela...

ÓČKO rozšiřuje spolupráci s influencery, odemyká jejich prémiový obsah

24. dubna 2024

ÓČKO prohlubuje spolupráci s předními českými videomakery a podcastery. V novém projektu O UNLOCKED...

Z léčebny za odměnu do fast foodu. Obézních dětí přibývá, i kvůli rodičům

24. dubna 2024

Premium Dětí s obezitou přibývá. „Z naší praxe nic nenasvědčuje tomu, že by se situace měla lepšit, spíše...

  • Počet článků 75
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 3319x
nezávislá reportérka a cestovatelka

Seznam rubrik