Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
LW

1) Jak jste přišla na to "my jsme investovali v zahraničí 72miliard korun"? Jaké my? Investoval ČEZ ze svých prostředků. Je to přesně naopak, ČEZ odvádí do státního rozpočtu ročně desítky miliard.

2) Souhrnný provozní zisk zahraničních akvizic byl v roce 2011 cca 11 mld Kč. V současnosti se již navrátilo cca 71% investovaných prostředků, což je velice dobrý výsledek.

3) Bulhaři mají jeden hlavní problém, neumějí si přečíst fakturu. Tamní regulátor zvýšil cenu elektrické energie naposledy 07/2012 o cca 13% a toto zdražení bylo způsobeno převážně z důvodu zvyšující se podpory OZE. Teď se cena elektrické energie v Bulharsku neměnila, pouze došlo kvůli svátkům k prodloužení zúčtovacího období a nárůstu spotřeby elektrické energie.

2 1
možnosti
VH

Víte, co je zajímavé? Že o balkánskou energetiku byla rvačka. Že by všechmi velkými evropskýmí energetickými podniky vládli blbci?  Část koupila EVN (Rakousko).  Také nesmyslně?

   V Bulharsku ve velkém investují firmy i v jiných oborech. Také hlupáci?

  On po bitvě je každý generálem. Život není peříčko (jak by zřejmě mnozí chtěli). Je plný rizik. I ten život podnikatele. A riziko je riziko.

2 0
možnosti
HH

Je vidět, že o problematice cen elektřiny nic nevíte a spoléháte se pouze na média, která na tom nejsou o nic lepší. Cena elektřiny pro koncového zákazníka se skládá z více položek ale hlavní jsou stále jen dvě. Je to silová elektřina a distribuce. Silová část dělá cca 50% z ceny a je prakticky stejná v celé EU díky nákupům přes burzu. Distribuce cca 40% a  je ovlivněna ztrátami v nekvalitní distribuční síti. Jako každý podnikatel nemůžete dotovat zákazníka. My občané, jako akcionáři ČEZ by jsme totiž pak řvali, že je vedení ČEZu neschopné. Je potřeba si něco o daném tématu napřed zjistit než nadávat ČEZu ohledně špatné investice.

Elektrický problém Balkánu je to tiž úplně jinde, přestože tam je cena elektřiny v rámci EU nejnižší. Je to výše mezd ale to dodavatelé elektřiny včetně ČEZu nemusí zajímat, natož aby to řešili.

2 1
možnosti
  • Počet článků 75
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 3319x
nezávislá reportérka a cestovatelka

Seznam rubrik