Nevracet, nevracet, nevracet!!!

Pan Vít Vlnas, pověřený vedením Národní galerie na dnešní tiskovce naznačil, že církve /čti římsko-katolilcká/ vůbec netuší, že čast výtvarných děl jim byla již vrácena před dvaceti lety. Ptám se tedy: Kde tato díla jsou?  

Ještě nedávno si Vít Vlnas pochvaloval jednání s církvemi /čti římsko-katolickou/. Byl spokojený s "půjčkami", tedy, že díla zůstanou viset v Národní galerii a pouze štítek označí majitele. Tedy církev.

Pak ale zřejmě přišly žádosti o další díla. ke svému překvapení zjistil, že: "Byla již vrácena před dvaceti lety ve vlně prvních restitucí." Ptám se tedy: Církvím se tehdy něco vracelo? Ptám se podruhé: Kam se poděla ta vrácená díla? Pro čtenáře, kteří tiskovku z NG neviděli, upřesňuji, že jde o víc než polovinu z 519  žádaných děl.

Vychovávaná za posledních těch dvacet let v režimu obecného rozkrádání mě napadá jediná možnost: Díla jsou v lepším případě zastrčena v depozitářích a nikdo o nich nic netuší a dosud o ně neměl ani nikdo zájem. V horším si je někdo přivlastnil, čti ukradl, v nejhorším prodal za hranice. Bylo by jistě zajímavé znát seznam těchto děl. Doufám, že místodržící NG svoji naivitu vůči vstřícnosti církví poopraví a s navracováním bude opatrný.

Také mě napadá, že tóčo kolem byť vzácných děl může být jen fígl, jak se dostat bez většího zájmu veřejnosti k movitému majetku. Zdá se, že to různé řády nemají tak jednoduché. Leckde se zjistí, že za války kolaborovaly nebo žádají o majetek, který jejich již nebyl před Únorem.

Včerejší Hyde Park v ČT jasně ukázal, co si lidé myslí o restitucích... a i to, jak zahrála strana KDU skvěle právě boj o restituce. Potlest za tu lest? Kdu se tvářila, jak jim nejde o ministerstvo kultury, to že je až na posledním místě, ale práci v zemědělství. Šlo o obé. Ministersvo kultury má podklady, ministerstvo zemědělství má pod palcem ten majetek.

Naprosto mě urazilo, jak si Herman /bohužel asi budoucí ministr kultury/ pochvaloval ekumenickou spoluprácí církví. Tedy to, že se dohodly na navrácení majetku. Hmmm, ale bylo to tak, že jim katolická církev udrobila část z restitucí. Kdo by ty miliony nebral?! Byla to normální korupce. Ale i to bych možná překousla.

Nepřekousnu však jedno. Vzhledem k vyplácení miliard církvím, které i snad možná budou dělat sociální služby, nebude na podporu jiných necírkevních organizací, které mají jinou méně zkostnatělou vizi v této oblasti. Jo, mohou se dát nuceně do služeb katolické církve. Ale doba pobělohorská je snad minulostí.

Jakož i minule se omlouvám řadovým členům církví, jeptiškám a nezištným farářům za svoji nedůvěru v jednání jejich hodnostářů.

 

 

 

 

Autor: Lenka Kučerová | čtvrtek 16.1.2014 13:35 | karma článku: 28,74 | přečteno: 2073x
  • Další články autora

Lenka Kučerová

280 trojských koní?

12.8.2014 v 21:30 | Karma: 35,93

Lenka Kučerová

Dost bylo keců!!!

15.1.2012 v 14:00 | Karma: 29,81

Lenka Kučerová

Island konečně do Česka!

6.11.2011 v 11:05 | Karma: 23,32

Lenka Kučerová

Rukulíbám, pane kníže

24.8.2009 v 20:18 | Karma: 42,11

Lenka Kučerová

Kauza Pechanec s otazníky

26.7.2009 v 16:55 | Karma: 29,56
  • Počet článků 75
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 3319x
nezávislá reportérka a cestovatelka

Seznam rubrik