Romové, i vás se týká výměna ministrů

10. 01. 2009 19:18:21
Dovolím si kaciřskou myšlenku: na avízovanou výměnu ministrů mohou doplatit a hodně! i Romové. Nevidím v nabízených změnách nikoho, kdo by byl ochoten vůbec řešit jejich situaci. A nejde jen o “blaho” Romů, ale i o řešení vztahu gadžové-Romové.
Ne, nehájím rozhodně výměnu Džamily Stehlíkové. Pro mě je to hodná holka a vlastně bylo nefér, že byla určena k odstřelu hned už při jejím zvolení coby ministryně. Že je toto problemový post řekl i Martin Bursík včera na ČT24. Společně s jeho funkcí je to nesložitější až nejnepřátelštější pozice vůči modré armádě v této vládě. Životní prostředí a lidská práva brání modrému ptáku ve větším rozletu. Zatímco Martin Bursík pochopil a pojal svoji problematiku co nejvíc globálně, takže se málokdy dostává do sporu se svým nadřízeným /na rozdíl vůči milovníků zdejších zelených luk a pahorků z vlastní strany/, Džamila vzala lidská práva už od podlahy.
Kdyby se zabývala třeba Tibetem nebo osudem eskymáků a nikoli fackujícími rodiči, jistě by nebyla bývala na vyhození.In medias res. Džamila ale opravdu nezvládla náš naprosto zásadní problém v oblasti lidských práv. Tím je soužití Romů a majority. Je to samozřejmě obrovský problém, zatím se s ním nevypořádal nikdo z Evropy. Bohužel se nejevilo, že by jí s tím kdokoli z vedení její rodné strany chtěl nějak pomoci. Naopak. Už původní averze SZ k aktérovi řešení jednoho lokálního problému –tedy katatrofálního vztahu Romů a majority ve Vsetíně, konkrétně k akci Jiřího Čunka, Džamile naprosto znemožnila následnou spolupráci s budoucím šéfem MMR.
Je bohužel mediální desinterpretací, jak to opravdu ve Vsetíně fungovalo a funguje. Kdo nezaujatý kdy navštívil Poschlou/vsetínské “kontejnery”/ ten nutně musí uznat, že nejde o žádné popelnice. Ačkoli se rozhodně Jiří Čunek nebije v prsa, jak úžasně tamní problém vyřešil, jde o snad jediný případ, kdy radnice nevyhnala Romy "pod most". Nevím o tom, že by například v Janově byli nějací Romové ze Vsetína. Na stole leží ČUBA /Čunek-Baláž/ koncepce řešení problémových lokalit.
S eventuálním odchodem Čunka z postu ministra by se pod ten stůl jistě smetla. Nevšimla jsem si, že by se tímto problémem jakýkoli ze zatím virtuálních nástupců na MMR chtěl zabývat. Jistě, post ministra pro lidská práva asi bude opět pod SZ. Hrozí, že se bude muset alespoň formálně postarat o “nevolníky” odkudkoli, které sem firmy navezly a postupně je vyhází.
Je jistě, že “romský” problém půjde do pozadí. Navíc, Horáček není žádný sebevrah a nemíní se udřít k smrti na tématech, které ho moc neberou. Kateřina Jacques má sice natrénovéno z minula, ale i kdyby rozšířila úhel pohledu na práva jak “černých, tak bílých”, krásná slova na konferencích problémy těžko vyřeší. Zaspalo se a problém má teď otevřenou tlamu, která žádá peníze. Ne ovšem na řeči o diskriminaci. Vrátit Romy do společnosti znamená dát jim práci. Ta nejefektivnější – a teď možná ta jediná- je dát jim práci na stavbě či rekonstrukci vlastního bydlení, prostě pomoci jim znovu získat pracovní návyky a vztah ke stěnám, v kterých bydlí... a zoufalým lidem v obcích podobných Janovu vrátit noční klid a pohodu.
Ať si kdo chce co říká, ale tuto věc umí a snad dokonce chce řešit –včetně sehnání peněz- zatím jen Čunek. Jiří Čunek není žádný Cicero, a tak si ho media pěkně vychutnávají. Je mi jen divné, že jim nedochzí, jak si s nimi samotnými ODS hraje. Kdo to prohrál volby a proč? Byli to zelení? Byl to Čunek?

Autor: Lenka Kučerová | sobota 10.1.2009 19:18 | karma článku: 37.10 | přečteno: 11268x

Další články blogera

Tato rubrika neobsahuje žádné články...

Další články z rubriky Ostatní

Ladislav Jakl

Dělají z nás ženy! Nebo jen hlupáky?

Jsme všichni obětmi tajemného spikleneckého experimentu, kdy pomocí přísad do potravin globální vládci nadělají z chlapů zženštilé hermafrodity, neschopné plodit děti?

28.3.2024 v 18:55 | Karma článku: 29.43 | Přečteno: 570 | Diskuse

Milan Šupa

Čerpejme sílu ke vzestupu z prožití reality Ducha

Myslím, tedy jsem! Tato slova jsou lež! Jsou omylem! Kdo je akceptuje, sází na falešnou kartu a promrhává svůj život. Ztotožňování vlastní jsoucnosti s rozumem a myslí je tou největší tragédií, která nás může postihnout.

28.3.2024 v 16:13 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 52 | Diskuse

Jiří Herblich

Slovo, které radí člověku je Božské tím, že chápe princip Božství

Kdo najde slovo své jako Božské tím, že uvěří. Ten najde slovo společné jako svoje a bude to slovo Boha v člověku.

28.3.2024 v 6:28 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 24 | Diskuse

Yngvar Brenna

Jakou chcete budovat společnost aneb pryč s Velikonocemi

Skutečně je to něco, za co máte utrácet peníze i čas a úsilí, abyste ty dopady potírali, či alespoň pokoušeli, byť zcela marně, zmírnit? Přece jde o to, jakou chcete budovat společnost.

28.3.2024 v 1:56 | Karma článku: 15.66 | Přečteno: 301 |

Jan Andrle

Nový oblek

Jak slíbil, tak udělal. Sliby se mají plnit, že. A já to stihnu nejen do vánoc, ale dokonce do velikonoc. Tady to je, přátelé blogeřníci.

27.3.2024 v 22:17 | Karma článku: 19.79 | Přečteno: 527 | Diskuse
Počet článků 75 Celková karma 0.00 Průměrná čtenost 3319
nezávislá reportérka a cestovatelka

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Velikonoce 2024: Na Velký pátek bude otevřeno, v pondělí obchody zavřou

Otevírací doba v obchodech se řídí zákonem, který nařizuje, že obchody s plochou nad 200 čtverečních metrů musí mít...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...