Lenka Kučerová

Kauza Pechanec s otazníky

26. 07. 2009 16:55:00
Sedět sedmnáct let za rasistickou vraždu je málo. Ale třeba jen jeden měsíc za justiční „omyl“ je moc. Včera ve Svitavách demonstrovali antifašisti, před rokem /a také v těch minulých/ přibližně ve stejnou dobu zase „náckové“. Ale co se stalo 20.7. 2001 ve svitavské Kongu ví asi jen vrah a Bůh. Nebo někdo další?
Zpráva z tisku: Ve Svitavách v noci 20.7. 2001 byl ubodán třicetiletý Rom, podezřelým je Vlastimil Pechanec. A kdo je opravdu vrah?

Ke kauze jsem se následně připletla. Fotila jsem Ottu Absolona, jak směřoval na ramenech pohřebáků na poslední cestu. Mnoho emocí, mnoho smutky na svitavské hřbitově. V té době už v cele seděl za vraždu Vlastimil Pechanec. Žena zavražděného Otty zemřela na rakovinu dříve než mohla – protože údajně chtěla - změnit původní výpověď. Stejně jako pár jejích romských známých a příbuzných a mnoha dalších občanů Svitav včetně několika „nácků“ byla totiž na oné diskotéce v Národním domě, zvaném Kongo. Diskotéka: tedy rámus, alkohol, tma. V té najednou před knajpou v dešti ležel pobodaný muž. Druhý den zemřel. Až tehdy začala policie věc více řešit. Z noci jí chybělo dost informací, část návštěvníků diskotéky totiž zavčas zdrhla, ostatní vypovídali v oparu alkoholu, šoku a pozdní hodiny.

Nebudu se pokoušet o žádnou rekonstrukci, ostatně o tu se nepokusili vlastně ani vyšetřovatelé. Ani se nedivím, výpovědi se lišily naprosto ve všem. Kromě jiného v tom, co měl obviněný Pechanec na sobě. Romové vypovídali, že byl v černém – toť přeci typické oblečení nácků. Jenže zde právě chyba lávky: Pechanec byl tehdy v bílém tričku a sepraných džínech. Kromě tohoto „malého“ rozporu tehdejší vyšetřovatelé, a následně krajská státní zástupkyně Renáta Vesecká, „přehlédli“ i to, že útočník byl s největší pravděpodobností /podle posudku/ levák, kdežto Pechanec je pravák. Ale nepřehlédli, že Pechanec je „grázlík“, který má už několik vroubků a také to, že nemá žádné vlivné příbuzenstvo na policii ani na soudu. To ostatní přítomní skinheadi totiž měli.

Paní Vesecká si přála pro Pechance výjimečný trest, nakonec ovšem uhádala jen třináct let. Přesto jí to vyneslo další slušnou kariéru. Vrchní soud přimáznul Pechancovi další čtyři roky. Stejně jako Vesecká už prý byli další svědci k ničemu.

Příbuzní Otty Absolona byli dost spokojení, odcházeli od pankráckého soudu ve velmi dobré náladě. Pechanec stačil jen zavolat, že je nevinný.

Zabít Ottu Absolona někdo ovšem opravdu musel. Kromě Pechance to ovšem mohl být další z přítomných skinů. To nevylučují ani „náckové“ protestující proti uvěznění Pechance. Nicméně záhadná smrt jistého dalšího Roma – údajně udušením se vlastními zvratky po oslavě v rodině Absolona – nabízí i jiný pohled na věc. Podle informací svitavských občanů byl tento muž závislý na alkoholu a drogách a jeho chování po smrti Absolona bylo víc než podivínské. Údajně měl s Absolonem nějaké „obchodní záležitosti“. Tento člověk totiž nikdy nevypovídal, zato to byl právě on, kdo Pechance za vraha označil. Vypovídat měl u Krajského soudu v HK, kam už ale nedošel.

Upřímně řečeno, byla bych docela ráda, kdyby soud odsoudil opravdu toho pravého. /I když to tak nevypadá/. Představa, že tomu tak není, mě přímo děsí. Nemyslím, že „justiční omyl“ člověka vychová k lásce k systému a jde-li o člověka s neonacistickými sklony, tak o to hůř.

Autor: Lenka Kučerová | karma: 29.56 | přečteno: 2858 ×
Poslední články autora